Kdo smo?

Program Mladi poročevalci za okolje (YRE) si prizadeva omogočiti mladim, da se zavzamejo za okoljska vprašanja in jim ponuja tudi platformo za artikuliranje teh frustracij prek različnih medijev pisanja, fotografije ali videa. Program omogoča mladostnikom, da se njihov glas sliši in da so razumljeni. Končni cilj teh mladih novinarjev je poudariti okoljske krivice in jih s strani ustreznih ter pristojnih institucij tudi začeti reševati. Na tak način dobijo mladi občutek, da se jih sliši in da tako lahko nekaj spremenijo za boljši jutri in ta proces želje po spremembi ohranjajo tudi naprej.

Kaj delamo?

Navdušujemo

Mladi poročevalci za okolje nagovarjajo mlade, da si ustvarijo svoje mnenje o okoljskih vprašanjih svojega kraja, za katere menijo, da niso ustrezno obravnavani. Daje jim možnosti izražanja svojih frustracij skozi mednarodno platformo, s katero se želi doseči spremembo.

Združujemo

Program YRE, ki ga koordinira Fundacija za okoljsko vzgojo (FEE) in deluje v več kot 30 državah po vsem svetu, omogoča mednarodno sodelovanje med mladimi, ki lahko skupaj obravnavajo istovrstni problem upoštevajoč različne verske in socialna vidike.

Razvijamo

YRE pomaga udeležencem pri razvijanju spretnosti in pridobivanju znanja, ki jim bo ostalo do konca svojega življenja: komunikacijske spretnosti, posamične iniciative, timsko delo, kritična analiza, družbena odgovornost in vodstvene sposobnosti so v celoti vključeni v program.

Usmerjamo

Vsako leto se organizira natečaj, s katerim se mlade iz vsega sveta spodbuja, naj si prizadevajo za iskanje mednarodno zanimivih zgodb z refleksijo na resnično in aktualno lokalno okoljsko vprašanje. Mednarodni natečaj je sestavljen iz treh neodvisnih starostnih in vsebinskih (članek, video, fotografija) kategorij, tekmovalcem daje možnost, da ne dobijo le nagrad, temveč tudi priznanje.